Vyhláška č. 75/2003 Sb.

Vyhláška o stanovení názvosloví ingrediencí kosmetických prostředků

Platný Účinnost od 27.03.2003
75
VYHLÁŠKA
ze dne 5. března 2003
o stanovení názvosloví ingrediencí kosmetických prostředků
§ 1
Tato vyhláška stanoví seznam látek syntetického nebo přírodního původu používaných ve složení kosmetického prostředku (dále jen „ingredience“) podle názvosloví v International Nomenclature for Cosmetic Ingredients. Příloha k této vyhlášce upravuje identifikaci ingrediencí, a to v oddílu I seznam ingrediencí s výjimkou parfemačních a aromatických surovin, v oddílu II seznam parfemačních a aromatických surovin a pravidla tvorby názvů podle International Nomenclature for Cosmetic Ingredients. Seznam stanoví údaje o ingrediencích používaných v kosmetických prostředcích, omezení a podmínkách jejich použití. Využívá se též pro uvedení funkce kosmetického prostředku a pro uvedení seznamu přísad na kosmetickém prostředku, jeho obalu, samolepce nebo příbalovém listu podle zvláštního právního předpisu.1)
§ 2
Touto vyhláškou nejsou dotčeny hygienické požadavky na složení a vlastnosti kosmetického prostředku a ostatní požadavky na značení kosmetického prostředku upravené zvláštním právním předpisem.1)
§ 3
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem jejího vyhlášení.
Ministryně:
MUDr. Součková v. r.

Příloha k vyhlášce č. 75/2003 Sb.
Seznam ingrediencí kosmetických prostředků, jejich názvosloví, funkce a podmínky použití

INGREDIENCE JINÉ NEŽ PARFEMAČNÍ A AROMATICKÉ SUROVINY
1. Název INCI
Název se vztahuje ke společnému názvosloví pro označování ingrediencí na kosmetických prostředcích, obalech kosmetických prostředků, samolepce nebo příbalovém listu. Zásady použité při tvorbě názvů jsou uvedeny v oddílu II. Název International Nomenclature for Cosmetic Ingredients (INCI) může zahrnovat několik chemických species. Označení kosmetických barviv se uvádí podle Colour Indexu (Cl), nebo názvem uvedeným v příloze č. 4 vyhlášky o kosmetických prostředcích.1) Číslo CI se stává pro kosmetická barviva názvem INCI.
2. Název INN
Tam, kde je to vhodné, se k identifikaci ingredience dále v seznamu uvádí název International non-proprietary name (INN), doporučený Světovou zdravotnickou organizací.
3. Název podle Evropského lékopisu
Tam, kde je to vhodné, se k identifikaci ingredience dále v seznamu uvádí název podle Evropského lékopisu.
4. Číslo CAS
Ingredience se idenfitikují, je-li takový údaj k dispozici, číselným kódem z registru Chemical Abstracts Service (CAS), umožňujícím identifikaci chemických látek.
5. Číslo EINECS/ELINCS
Tam, kde je to vhodné se k identifikaci ingredience dále v seznamu uvádí číselný kód buď z Evropského seznamu existujících obchodovaných látek (EINECS) v případě existujících chemických látek nebo z Evropského seznamu notifikovaných chemických látek (ELINCS) v případě nových chemických látek.
6. Chemický název nebo název podle IUPAC
Identifikace ingrediencí chemickým názvem se stanoví podle International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC); tento název je také názvem ze seznamu EINECS, který je vytvořen podle názvosloví IUPAC, nebo názvem podle CAS. Obě položky jsou sloučeny, aby se neopakovaly.
7. Omezení
Omezení užití ingrediencí se týká ingrediencí, na které se vztahují přílohy zvláštního právního předpisu.1) Uvádí se ve formě zkratky (například III/1,16), přičemž římská číslice značí číslo přílohy, která je součástí zvláštního právního předpisu,1) číslo za lomící čárou část přílohy a číslo za čárkou položku přílohy tohoto zvláštního právního předpisu.1)
8. Funkce
Funkce uváděná u ingrediencí se týká jejich obvyklé funkce, pro kterou jsou ingredience v kosmetických prostředcích použity. Ingredience může mít více funkcí. Funkce jsou v seznamu definovány takto:
8.1 ABRAZIVA
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků buď za účelem odstraňování materiálů z různých povrchů různých částí těla, nebo pro usnadnění mechanického čištění zubů či zvýšení lesku.
8.2 ABSORBENTY
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků za účelem absorpce látek, které jsou rozpuštěny ve vodě nebo v tucích nebo jemně dispergovány.
8.3 ADITIVA
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků, často v relativně malých množstvích, k udělení nebo zlepšení žádoucích vlastností nebo k potlačení (nebo minimalizaci) nežádoucích vlastností.
8.4 ANTIKOROZIVA
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků k zamezení koroze obalu.
8.5 ANTIMIKROBIÁLNÍ PŘÍSADY
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků k tomu, aby snižovaly aktivitu mikroorganismů na kůži nebo na těle.
8.6 ANTIOXIDANTY
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků jako inhibitor reakcí vyvolaných kyslíkem, a tedy k zamezení oxidace a žluknutí.
8.7 ANTIPERSPIRAČNÍ PŘÍSADY
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků ke snížení pocení.
8.8 ANTISTATICKÉ PŘÍSADY
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků ke snížení statické elektřiny odstraněním povrchového elektrického náboje.
8.9 BARVY NA VLASY
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků k obarvení vlasů.
8.10 BIOLOGICKÉ PŘÍSADY
Látky biologického původu, které se přidávají do kosmetických prostředků k dosažení specifických vlastností prostředku.
8.11 DENATURAČNÍ PŘÍSADY
Látky, které jsou většinou přidávány do kosmetických prostředků obsahujících ethylalkohol, aby se staly nepoživatelnými.
8.12 DEODORAČNÍ PŘÍSADY
Látky přidávané do kosmetických prostředků k omezení nebo k maskování nepříjemných tělesných pachů.
8.13 DEPILAČNÍ PŘÍSADY
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků k odstranění nežádoucího tělesného ochlupení.
8.14 EMULGÁTORY
Látky jsou povrchově aktivní látky přidávané do kosmetických prostředků, které podporují tvorbu dokonalých směsí nemísitelných kapalin.
8.15 FILMOTVORNÉ PŘÍSADY
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků, aby po aplikaci vytvořily na kůži, na vlasech nebo na nehtech souvislou vrstvu.
8.16 HNACÍ PLYNY
Plynné látky přidávané do kosmetických výrobků uzavřených pod tlakem v tlakových obalech za účelem vypuzení obsahu obalu při uvolnění tlaku.
8.17 CHELATAČNÍ ČINIDLA
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků za účelem reakce vedoucí k tvorbě komplexů (chelátů) s ionty kovů, které by mohly mít vliv na stálost nebo vzhled kosmetického prostředku.
8.18 KONZERVAČNÍ PŘÍSADY
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků především za účelem inhibice růstu mikroorganismů v kosmetických prostředcích.
8.19 KOSMETICKÁ BARVIVA
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků k obarvení kosmetického výrobku a/nebo k obarvení kůže a/nebo kožních adnex. Všechna uvedená barviva jsou z pozitivního seznamu barviv (příloha vyhlášky o kosmetických prostředcích).
8.20 LÁTKY ROSTLINNÉHO PŮVODU
Látky, které se získávají z rostlin převážně fyzikálními metodami a jsou přidávány k dosažení specifických vlastností prostředku.
8.21 ODBARVOVACÍ PŘÍSADY
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků s cílem zesvětlit odstín vlasů nebo kůže.
8.22 ODPĚŇOVACÍ PŘÍSADY
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků buď s cílem potlačit tvorbu pěny během výroby, nebo snížit pěnivost konečného výrobku.
8.23 OXIDAČNÍ PŘÍSADY
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků za účelem změny chemické povahy jiné látky oxidací.
8.24 POJIVA
Látky, které se přidávají do tuhých kosmetických směsí k zajištění soudržnosti.
8.25 PŘÍSADY K PÉČI O DUTINU ÚSTNÍ
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků k péči o dutinu ústní.
8.26 PŘÍSADY PROTI LUPŮM
Látky, které se přidávají do prostředků pro péči o vlasy za účelem zamezení tvorby lupů.
8.27 PURAČNÍ PŘÍSADY
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků k nastavení nebo stabilizaci jejich pH.
8.28 REDUKČNÍ PŘÍSADY
Látky přidávané do kosmetických prostředků, které mění chemickou povahu jiné látky sloučením s vodíkem nebo odstraněním kyslíku.
8.29 REGULÁTORY VISKOZITY
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků ke zvýšení nebo snížení viskozity konečného výrobku.
8.30 ROZPOUŠTĚDLA
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků k rozpuštění jiných složek.
8.31 STABILIZÁTORY EMULZE
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků k usnadnění procesu emulgace, ke zvýšení jejich stálosti a prodloužení jejich trvanlivosti.
8.32 SURFAKTANTY (POVRCHOVĚ AKTIVNÍ LÁTKY)
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků ke snížení povrchového napětí a rovněž k usnadnění rovnoměrného rozprostření kosmetického prostředku při jeho použití.
8.33 UV ABSORBENTY
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků, specificky určené k filtraci určité oblasti UV záření za účelem ochrany kůže nebo prostředku před škodlivým účinkem tohoto záření. K ochraně kůže před těmito účinky je povoleno použít pouze látky uvedené v příloze č. 7 vyhlášky o kosmetických prostředcích.
8.34 ZNEPRŮHLEDŇOVACÍ PŘÍSADY
Látky, které se přidávají do průhledných a průsvitných kosmetických prostředků k dosažení jejich vyšší neprostupnosti pro viditelné světlo a jemu blízká záření.
8.35 ZVLÁČŇUJÍCÍ PŘÍSADY
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků ke zjemnění a vyhlazení kůže.
8.36 ZVLHČUJÍCÍ PŘÍSADY
Látky, které se přidávají do kosmetických prostředků, aby vázaly a udržely vlhkost.
A
Název INCI:ABIES ALBA
Číslo CAS:90028-76-5
EINECS/ELINCS:289-870-2
Chemický název nebo název podle IUPAC:Jedle bělokorá, Abies alba, ext. Výtažky a jejich fyzikálně modifikované deriváty, jako jsou tinktury, silice konkrétní (konkrety), silice absolutní, etherické oleje, olejopryskyřice, terpeny, deterpenované frakce, destiláty, rezidua atd., získané z jedle bělokoré, Abies alba, Pinaceae, jedle bělokorá, borovicovité.
Funkce:látky rostlinného původu
Název INCI:ABIES BALSAMEA
Číslo CAS:8007-47-4
EINECS/ELINCS:232-362-2
Chemický název nebo název podle IUPAC:Kanadský balzám. Výtažky a jejich fyzikálně modifikované deriváty. Obsahuje především pryskyřice, esenciální oleje a obvykle kyselinu skořicovou a benzoovou. (Abies balsamea, Tsuga canadiensis, Pinaceae, jedle balzámová, jedlovec kanadský, borovicovité).
Funkce:látky rostlinného původu
Název INCI:ABIETIC ACID
Číslo CAS:514-10-3
EINECS/ELINCS:208-178-3
Chemický název nebo název
podle IUPAC:
13-isopropylpodokarpa-7,13-dien-15-ová kyselina
(1R)-(1α,4aβ,4bα, 10aα)-7-isopropyl-1,4a-dimethyl-1,2,3,4,4a,4b,5,6,10,10a -dekahydrofenanthren-1 -karboxylová kyselina
abietová kyselina
Funkce:stabilizátory emulze
Název INCI:ABIETYL ALCOHOL
Číslo CAS:666-84-2
EINECS/ELINCS:211-564-4
Chemický název nebo název
podle IUPAC:
(1R)-(1α,4aβ,4bα, 10aα)-7-isopropyl-1,4a-dimethyl-1,2,3,4,4a,4b,5,6,10,10a-dekahydrofenanthren-1-methanol
abietylalkohol
Funkce:regulátory viskozity
Název INCI:ACACIA
INN:Acacia
Název podle Evropského lékopisu:acaciae gummi
Číslo CAS:9000-01-5
EINECS/ELINCS:232-519-5
Chemický název nebo název podle IUPAC:arabská guma
Funkce:regulátory viskozity
Název INCI:ACACIA CATECHU
Číslo CAS:8001-76-1
EINECS/ELINCS:232-291-7
Chemický název nebo název podle IUPAC:Katechu (pryskyřice). Výtažky a jejich fyzikálně modifikované deriváty. Jedná se o pryskyřičný produkt, který může obsahovat pryskyřičné kyseliny a jejich estery, terpeny a produkty oxidace nebo polymerace těchto terpenů. (Acacia catechu, Leguminosae, kapinice (akácie) katechová, bobovité).
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACACIA DEALBATA
Chemický název nebo název podle IUPAC:Výtažky a jejich fyzikálně modifikované deriváty, jako jsou tinktury, silice konkrétní (konkrety), silice absolutní, etherické oleje, olejopryskyřice, terpeny, deterpenované frakce, destiláty, rezidua atd., získané z Acacia dealbata, kapinice (akácie).
Funkce:látky rostlinného původu
Název INCI:ACACIA FARNESIANA
Číslo CAS:89958-31-6
EINECS/ELINCS:289-655-3
Chemický název nebo název podle IUPAC:Kasie, ext. Výtažky a jejich fyzikálně modifikované deriváty, jako jsou tinktury, silice konkrétní (konkrety), silice absolutní, etherické oleje, olejopryskyřice, terpeny, deterpenované frakce, destiláty, rezidua atd., získané z Acacia farnesiana, Leguminosae, kapinice (akácie) Farnesova, bobovité.
Funkce:látky rostlinného původu
Název INCI:ACACIA SENEGAL
Číslo CAS:97659-43-3
EINECS/ELINCS:307-447-3
Chemický název nebo název podle IUPAC:Kapinice (akácie) senegalská, Acacia senegal, ext. Výtažky a jejich fyzikálně modifikované deriváty, jako jsou tinktury, silice konkrétní (konkrety), silice absolutní, etherické oleje, olejopryskyřice, terpeny, deterpenované frakce, destiláty, rezidua atd., získané z Acacia senegal, Leguminosae, kapinice (akácie) senegalská, bobovité.
Funkce:látky rostlinného původu
Název INCI:ACANTHOPANAX SENTICOSUS
Číslo CAS:92346-80-0
EINECS/ELINCS:296-164-8
Chemický název nebo název podle IUPAC:Acanthopanax senticosus, ext. Výtažky a jejich fyzikálně modifikované deriváty, jako jsou tinktury, silice konkrétní (konkrety), silice absolutní, etherické oleje, olejopryskyřice, terpeny, deterpenované frakce, destiláty, rezidua atd., získané z Acanthopanax senticosus, Araliaceae, aralkovité.
Funkce:látky rostlinného původu
Název INCI:ACER SACCHARINUM
Chemický název nebo název podle IUPAC:Výtažky a jejich fyzikálně modifikované deriváty, jako jsou tinktury, silice konkrétní (konkrety), silice absolutní, etherické oleje, olejopryskyřice, terpeny, deterpenované frakce, destiláty, rezidua atd., získané z Acer saccharinum, javor stříbrný.
Funkce:biologické přísady
Název INCI:ACETALDEHYDE
Číslo CAS:75-07-0
EINECS/ELINCS:200-836-8
Chemický název nebo název podle IUPAC:acetaldehyd
Funkce:aditiva
Název INCI:ACETAMIDE MEA
Číslo CAS:142-26-7
EINECS/ELINCS:205-530-8
Chemický název nebo název
podle IUPAC:
N-(2-hydroxyethyl)acetamid
Funkce:antistatické přísady/zvlhčující přísady
Název INCI:ACETAMIDOETHOXYBUTYL TRIMONIUM CHLORIDE
Chemický název nebo název podle IUPAC:[4-(2-acetamidoethoxy)butyl]trimethylamonium-chlorid
Funkce:antistatické přísady /zvláčnující přísady
Název INCI:ACETAMIDOPROPYL TRIMONIUM CHLORIDE
Číslo CAS:123776-56-7
Chemický název nebo název podle IUPAC:(3-acetamidopropyl)trimethylamonium-chlorid
Funkce:antistatické přísady
Název INCI:ACETAMINOPHEN
Číslo CAS:103-90-2
EINECS/ELINCS:203-157-5
Chemický název nebo název podle IUPAC:N-(4-hydroxyfenyl)acetamid paracetamol
Funkce:aditiva
Název INCI:ACETAMINOSALOL
INN:acetaminosalol
Číslo CAS:118-57-0
EINECS/ELINCS:204-261-3
Chemický název nebo název
podle IUPAC:
(4-acetamidofenyl)-2-hydroxybenzoát
(4-acetamidofenyl)-salicylát
acetaminosalol
Funkce:antimikrobiální přísady
Název INCI:ACETANILID
INN:Acetanilide
Číslo CAS:103-84-4
EINECS/ELINCS:203-150-7
Chemický název nebo název podle IUPAC:acetanilid
Funkce:aditiva
Název INCI:ACETIC ACID
INN:acetic acid
Název podle Evropského lékopisu:acidum aceticum
Číslo CAS:64-19-7
EINECS/ELINCS:200-580-7
Chemický název nebo název podle IUPAC:kyselina octová
Funkce:pufrační přísady
Název INCI:ACETONE
INN:acetone
Číslo CAS:67-64-1
EINECS/ELINCS:200-662-2
Chemický název nebo název podle IUPAC:aceton
Funkce:denaturační přísady/rozpouštědla
Název INCI:ACETUM
Číslo CAS:90132-02-8
EINECS/ELINCS:290-419-7
Chemický název nebo název podle IUPAC:ocet, ext.
Funkce:antistatické přísady
Název INCI:ACETYLATED CASTOR OIL
Číslo CAS:84929-62-4
EINECS/ELINCS:284-546-7
Chemický název nebo název podle IUPAC:acetylovaný ricinový olej
Funkce:zvláčňující přísady
Název INCI:ACETYLATED CETYL HYDROXYPROLINATE
Chemický název nebo název podle IUPAC:hexadecyl-(4-acetoxy-1 -acetylpyrrolidin-2-karboxylát)
Funkce:zvláčňující přísady
Název INCI:ACETYLATED GLYCOL STEARATE
Číslo CAS:22613-51-0
EINECS/ELINCS:245-122-7
Chemický název nebo název podle IUPAC:(2-acetoxyethyl)-oktadekanoát
(2-acetoxyethyl)-stearát
Funkce:zvláčňující přísady/stabilizátory emulze
Název INCI:ACETYLATED HYDROGENATED COTTONSEED GLYCERIDE
Chemický název nebo název podle IUPAC:acetáty hydrogenovaných monoglyceridů bavlníkového oleje
Funkce:zvláčňující přísady/emulgátory
Název INCI:ACETYLATED HYDROGENATED LANOLIN
Číslo CAS:91053-41-7
EINECS/ELINCS:293-306-0
Chemický název nebo název podle IUPAC:acetylovaný hydrogenovaný lanolin
Funkce:zvláčňující přísady
Název INCI:ACETYLATED HYDROGENATED LARD GLYCERIDE
Číslo CAS:93572-31-7
8029-91-2
EINECS/ELINCS:297-461-5
Chemický název nebo název podle IUPAC:acetáty hydrogenovaných monoglyceridů vepřového sádla
Funkce:zvláčňující přísady
Název INCI:ACETYLATED HYDROGENATED TALLOW GLYCERIDE
Číslo CAS:68990-58-9
EINECS/ELINCS:273-612-0
Chemický název nebo název podle IUPAC:acetáty hydrogenovaných monoglyceridů loje
Funkce:zvláčňující přísady/emulgátory
Název INCI:ACETYLATED HYDROGENATED TALLOW GLYCERIDES
Číslo CAS:91723-32-9
EINECS/ELINCS:294-538-5
Chemický název nebo název podle IUPAC:acetáty hydrogenovaných mono-, di- a triglyceridů loje
Funkce:zvláčňující přísady/emulgátory
Název INCI:ACETYLATED HYDROGENATED VEGETABLE GLYCERIDE
Chemický název nebo název podle IUPAC:acetáty hydrogenovaných monoglyceridů rostlinného oleje
Funkce:zvláčňující přísady
Název INCI:ACETYLATED LANOLIN
Číslo CAS:61788-48-5
EINECS/ELINCS:262-979-2
Chemický název nebo název podle IUPAC:lanolin-acetát
Funkce:antistatické přísady/zvláčňující přísady/emulgátory
Název INCI:ACETYLATED LANOLIN ALCOHOL
Číslo CAS:61788-49-6
EINECS/ELINCS:262-980-8
Chemický název nebo název podle IUPAC:estery lanolinových alkoholů s kyselinou octovou
acetáty lanolinových alkoholů
Funkce:antistatické přísady/zvláčňující přísady/emulgátory
Název INCI:ACETYLATED LANOLIN RICINOLEATE
Chemický název nebo název
podle IUPAC:
acetylovaný ester 12-hydroxy-cis,-oktadec-9-enové kyseliny s lanolinem
acetylovaný ricinoleát lanolinu
Funkce:antistatické přísady /zvláčňující přísady
Název INCI:ACETYLATED LARD GLYCERIDE
Číslo CAS:68990-55-6
8029-92-3
EINECS/ELINCS:273-609-4
Chemický název nebo název podle IUPAC:acetáty monoglyceridů vepřového sádla
Funkce:zvláčňující přísady
Název INCI:ACETYLATED PALM KERNEL GLYCERIDES
Číslo CAS:91744-63-7
EINECS/ELINCS:294-627-9
Chemický název nebo název podle IUPAC:acetylované glyceridy palmojádrového oleje
Funkce:zvláčňující přísady/emulgátory
Název INCI:ACETYLATED SUCROSE DISTEARATE
Chemický název nebo název podle IUPAC:acetáty dioktadekanoátu sacharosy
acetáty distearátu sacharosy
O-acetyl-O-distearoylsacharosa
Funkce:zvláčňující přísady
Název INCI:ACETYL CYSTEINE
Číslo CAS:616-91-1
EINECS/ELINCS:210-498-3
Chemický název nebo název podle IUPAC:2-acetamido-3-sulfanylpropanová kyselina
N-acetylcystein
Funkce:antioxidanty
Název INCI:ACETYL GLUTAMIC ACID
Číslo CAS:1188-37-0
EINECS/ELINCS:214-708-4
Chemický název nebo název podle IUPAC:2-acetamidopentandiová kyselina
N-acetylglutamová kyselina
Funkce:aditiva
Název INCI:ACETYL HEXAMETHYL INDAN
Číslo CAS:15323-35-0
EINECS/ELINCS:239-360-0
Chemický název nebo název podle IUPAC:(1,1,2,3,3,6-hexamethylindan-5-yl)methylketon
Funkce:aditiva
Název INCI:ACETYL HEXAMETHYL TETRALIN
Číslo CAS:1506-02-1
EINECS/ELINCS:216-133-4
Chemický název nebo název podle IUPAC:1 -(3,5,5,6,8,8-hexamethyl-5,6,7,8-tetrahydro-2-naftyl)ethan-1 -on
(3,5,5,6,8,8-hexamethyl-5,6,7,8-tetrahydro-2-naftyl)methylketon
Funkce:aditiva
Název INCI:ACETYL METHIONINE
Číslo CAS:65-82-7
EINECS/ELINCS:200-617-7
Chemický název nebo název podle IUPAC:2-acetamido-4-(methansulfanyl)butanová kyselina
N-acetyl-L-methionin
Funkce:biologické přísady
Název INCI:ACETYL METHIONINE
Číslo CAS:1115-47-5
EINECS/ELINCS:214-224-3
Chemický název nebo název podle IUPAC:2-acetamido-4-(methylsulfanyl)butanová kyselina
N-acetyl-DL-methionin
Funkce:biologické přísady
Název INCI:ACETYLMETHIONYL METHYLSILANOL ELASTINATE
Chemický název nebo název podle IUPAC:N-acetyl-L-methioninát (ester) sloučeniny elastinu a methylsilanolu
Funkce:antistatické přísady
Název INCI:ACETYL TRIBUTYL CITRATE
Číslo CAS:77-90-7
EINECS/ELINCS:201-067-0
Chemický název nebo název podle IUPAC:tributyl-2-acetoxypropan-1,2,3-trikarboxylát
tributyl-O-acetylcitrát
Funkce:filmotvorné přísady
Název INCI:ACETYL TRIETHYL CITRATE
Číslo CAS:77-89-4
EINECS/ELINCS:201-066-5
Chemický název nebo název podle IUPAC:triethyl-2-acetoxypropan-1,2,3-trikarboxylát
triethyl-O-acetylcitrát
Funkce:filmotvorné přísady
Název INCI:ACETYL TRIHEXYL CITRATE
Číslo CAS:24817-92-3
Chemický název nebo název podle IUPAC:trihexyl-2-acetoxypropan-1,2,3-trikarboxylát
trihexyl-O-acetylcitrát
Funkce:antioxidanty/chelatační činidla
Název INCI:ACETYL TRIOCTYL CITRATE
Číslo CAS:144-15-0
EINECS/ELINCS:205-617-0
Chemický název nebo název podle IUPAC:tris(2-ethylhexyl)-2-acetoxypropan-1,2,3-trikarboxylát
tris(2-ethylhexyl)-0-acetylcitrát
Funkce:zvláčňující přísady/filmotvorné přísady
Název INCI:ACETYL TYROSINE
Číslo CAS:537-55-3
EINECS/ELINCS:208-671-3
Chemický název nebo název podle IUPAC:2-acetamido-3 -(4-hydroxyfenyl)propanová kyselina
N-acetyl-L-tyrosin
Funkce:biologické přísady
Název INCI:ACHILLEA MILLEFOLIUM
Číslo CAS:84082-83-7
EINECS/ELINCS:282-030-6
Chemický název nebo název podle IUPAC:Řebříček obecný, Achillea millefolium, ext. Výtažky a jejich fyzikálně modifikované deriváty, jako jsou tinktury, silice konkrétní (konkrety), silice absolutní, etherické oleje, olejopryskyřice, terpeny, deterpenované frakce, destiláty, rezidua atd., získané z Achillea millefolium, Compositae, řebříček obecný, hvězdnicovité.
Funkce:látky rostlinného původu
Název INCI:ACID BLACK 1
Číslo CAS:1064-48-8
EINECS/ELINCS:213-902-6
Chemický název nebo název podle IUPAC:hexafenyldistannan (CI 20470)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID BLACK 52
Číslo CAS:3618-58-4
EINECS/ELINCS:222-807-9
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-3-hydroxy-4-[(2-hydroxynaftyl)azo]-7-nitronaftalen-1-sulfonát (CI 15711)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID BLUE 1
Číslo CAS:129-17-9
EINECS/ELINCS:204-934-1
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-(4- {[4-(diethylamino)fenyl](2,4-disulfonatofenyl)methyliden} cyklohexa-2,5-dien-1-yliden)diethylamonium (CI 42045)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID BLUE 3
Číslo CAS:3536-49-0
EINECS/ELINCS:222-573-8
Chemický název nebo název podle IUPAC:kalcium-bis[diethyl(4-{[4-(diethylamino)fenyl](5-hydroxy-2,4-disulfonatofenyl)methyliden}cyklohexa-2,5-dien-1-yliden)amonium] (CI 42051)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID BLUE 62
Číslo CAS:4368-56-3
EINECS/ELINCS:224-460-9
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-1 -amino-4-(cyklohexylamino)anthrachinon-2-sulfonát (CI 62045)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID BLUE 74
INN:indigotindisulfonate sodium
Číslo CAS:860-22-0
EINECS/ELINCS:212-728-8
Chemický název nebo název podle IUPAC:dinatrium-5,5'-(2-(3-oxo-2,3-dihydro-1H-indazol-2-yliden)-1,2-dihydro-3H -indol-3-on)disulfonát (CI 73015)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID BLUE 9
Číslo CAS:3844-45-9
EINECS/ELINCS:223-339-8
Chemický název nebo název podle IUPAC:dinatrium-ethyl[4-({4-[ethyl(3-sulfonatobenzyl)amino]fenyl}(2-sulfonatofe nyl)methyliden]cyklohexa-2,5-dien-1-yliden](3-sulfonatobenzyl)amonium, vnitřní sůl (CI 42090)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID BROWN 13
Číslo CAS:6373-79-1
EINECS/ELINCS:228-922-0
Chemický název nebo název podle IUPAC:dinatrium-6,6'-anilino-3,3'-{sulfonylbis[(2-nitro-1,4-fenylen)imino]}bis(be nzen-l-sulfonát) (CI 10410)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID GREEN 1
Číslo CAS:19381-50-1
EINECS/ELINCS:243-010-2
Chemický název nebo název podle IUPAC:tris[5,6-dihydro-5-(hydroxyimino)-6-oxonaftalen-2-sulfonato(2-)-N5,O6]žel ezitan sodný (CI 10020)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID GREEN 25
Číslo CAS:4403-90-1
EINECS/ELINCS:224-546-6
Chemický název nebo název podle IUPAC:dinatrium-2,2 '-(9,10-dioxo-9,10-dihydroanthracen-1,4-diyldiimino)bis(5-m ethylbenzen-1-sulfonát) (CI 61570)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID GREEN 50
Číslo CAS:3087-16-9
EINECS/ELINCS:221-409-2
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-(4- {[4-(dimethylamino)fenyl] (2-hydroxy-3,6-disulfonato-1 -naftyl) methyliden}cyklohexa-2,5-dien-1-yliden)dimethylamonium (CI 44090)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID ORANGE 24
Číslo CAS:1320-07-6
EINECS/ELINCS:215-296-9
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-4-( {3-[(dimethylfenyl)azo]-2,4-dihydroxyfenyl} azo)benzen-1 -sulfonát(CI 20170)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID ORANGE 3
Číslo CAS:6373-74-6
EINECS/ELINCS:228-921-5
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-2-anilino-5-(2,4-dinitroanilino)benzen-1-sulfonát (CI 10385)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID ORANGE 6
Číslo CAS:547-57-9
EINECS/ELINCS:208-924-8
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-4-[(2,4-dihydroxyfenyl)azo]benzen-1-sulfonát (CI 14270)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID ORANGE 7
Číslo CAS:633-96-5
EINECS/ELINCS:211-199-0
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-4-[(2-hydroxy-1-naftyl)azo]benzen-1-sulfonát (CI 15510)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID RED 14
Číslo CAS:3567-69-9
EINECS/ELINCS:222-657-4
Chemický název nebo název podle IUPAC:dinatrium-4-hydroxy-3 -[(4-sulfonatonaftyl)azo]naftalen-1 -sulfonát (CI 14720)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID RED 18
Číslo CAS:2611-82-7
EINECS/ELINCS:220-036-2
Chemický název nebo název podle IUPAC:trinatrium-7-hydroxy-8-(4-sulfonato-1-naftylazo)naftalen-1,3-disulfonát (CI 16255)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID RED 195
Číslo CAS:3618-63-1
12220-24-5
EINECS/ELINCS:222-811-0
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-4-[(1 -fenyl-3 -methyl-5 -oxo-4,5 -dihydro- 1H-pyrazol-4-yl)azo] -3 -hydroxynaftalen-1 -sulfonát
Omezení:IV/1
Funkce:kosmetická barviva
Název INCI:ACID RED 27
Číslo CAS:915-67-3
EINECS/ELINCS:213-022-2
Chemický název nebo název podle IUPAC:trinatrium-3-hydroxy-4-[(4-sulfonato-1-naftyl)azo]naftalen-2,7-disulfonát (CI 16185)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID RED 33
Číslo CAS:3567-66-6
EINECS/ELINCS:222-656-9
Chemický název nebo název podle IUPAC:dinatrium-5-amino-3-(fenylazo)-4-hydroxynaftalen-2,7-disulfonát (CI 17200)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID RED 35
Číslo CAS:6441-93-6
EINECS/ELINCS:229-231-7
Chemický název nebo název podle IUPAC:dinatrium-5-acetamido-4-hydroxy-3-[(o-tolyl)azo]naftalen-2,7-disulfonát (CI 18065)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID RED 51
INN:erythrosine
Číslo CAS:16423-68-0
EINECS/ELINCS:240-474-8
Chemický název nebo název podle IUPAC:dinatrium-2-(2,4,5,7-tetrajod-6-oxido-3-oxo-9H-xanthen-9-yl)benzoát (CI 45430)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID RED 52
Číslo CAS:3520-42-1
EINECS/ELINCS:222-529-8
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-3,6-bis(diethylamino)-9-(2,4-disulfonatofenyl)xanthylium (CI 45100)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID RED 73
Číslo CAS:5413-75-2
EINECS/ELINCS:226-502-1
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-8- {[4-(fenylazo)fenyl]azo} -6-hydroxynaftalen-1,3-disulfonát (CI 27290)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID RED 87
Číslo CAS:17372-87-1
EINECS/ELINCS:241-409-6
Chemický název nebo název podle IUPAC:dinatrium-2-(2,4,5,7-tetrabrom-6-oxido-3-oxo-9H-xanthen-9-yl)benzoát (Cl 45380)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID RED 92
Číslo CAS:18472-87-2
EINECS/ELINCS:242-355-6
Chemický název nebo název podle IUPAC:3,4,5,6-tetrachlor-2-(1,4,5,8-tetrabrom-6-hydroxy-3-oxo-9H-xanthen-9-yl)benzoová kyselina (CI 45410)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID RED 95
Číslo CAS:33239-19-9
EINECS/ELINCS:251-419-2
Chemický název nebo název podle IUPAC:dinatrium-2-(4,5-dijod-6-oxido-3-oxo-9H-xanthen-9-yl)benzoát (CI 45380)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID VIOLET 43
Číslo CAS:4430-18-6
EINECS/ELINCS:224-618-7
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-2-[(4-hydroxy-9,10-dioxo-9,10-dihydro-1 -anthryl)amino]-5-methyl benzen-1-sulfonát (CI 60730)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID VIOLET 9
Číslo CAS:6252-76-2
EINECS/ELINCS:228-377-9
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-9-(2-karboxylatofenyl)-3-(2-methylanilino)-6-(2-methyl-4-sulfonat oanilino)xanthylium (CI 45410)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID YELLOW 1
Číslo CAS:846-70-8
EINECS/ELINCS:212-690-2
Chemický název nebo název podle IUPAC:dinatrium-5,7-dinitro-8-oxidonaftalen-2-sulfonát (CI 10316)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID YELLOW 23
Číslo CAS:1934-21-0
EINECS/ELINCS:217-699-5
Chemický název nebo název podle IUPAC:trinatrium-5 -hydroxy-1-(4-sulfonatofenyl)-4-[(4-sulfonatofenyl)azo]pyrazol-3-karboxylát (CI 19140)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID YELLOW 3
Číslo CAS:8004-92-0
EINECS/ELINCS:305-897-5
Chemický název nebo název podle IUPAC:sulfonovaný 2-(2-chinolyl)indan-1,3-dion, sodné soli
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID YELLOW 73 SODIUM SALT
INN:fluorescein sodium
Číslo CAS:518-47-8
EINECS/ELINCS:208-253-0
Chemický název nebo název podle IUPAC:dinatrium-2-(6-oxido-3-oxo-9H-xanthen-9-yl)benzoát (CI 45350)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACORUS CALAMUS
Číslo CAS:84775-39-3
EINECS/ELINCS:283-869-0
Chemický název nebo název podle IUPAC:Puškvorec obecný, Acorus calamus, ext. Výtažky a jejich fyzikálně modifikované deriváty, jako jsou tinktury, silice konkrétní (konkrety), silice absolutní, etherické oleje, olejopryskyřice, terpeny, deterpenované frakce, destiláty, rezidua atd., získané z Acorus calamus, Araceae, puškvorec obecný, árónovité.
Funkce:látky rostlinného původu
Název INCI:ACRYLAMIDES/ACRYLATES/DMAPA/METHOXY PEG METHACRYLATE COPOLYMER
Funkce:filmotvorné přísady
Název INCI:ACRYLAMIDES COPOLYMER
Chemický název nebo název podle IUPAC:kopolymer propenamidu s but-2-enamidem nebo N-alkylpropenamidem
kopolymer akrylamidu s 3-methylakrylamidem nebo N-alkylakrylamidem
Funkce:antistatické přísady/filmotvorné přísady
Název INCI:ACRYL AMIDE/SODIUM ACRYLATE COPOLYMER
Číslo CAS:25085-02-3
Chemický název nebo název podle IUPAC:kopolymer natrium-propenoátu s propenamidem
kopolymer natrium-akrylátu s akrylamidem
Funkce:antistatické přísady/filmotvorné přísady

Přihlaste se pro poznámky, oblíbené a upozornění

Hodnocení:

Komentáře 0

Pro psaní komentářů se prosím přihlaste.

Informace o předpisu

CitaceVyhláška č. 75/2003 Sb., o stanovení názvosloví ingrediencí kosmetických prostředků
Typ předpisu-
Autor-
SbírkaSbírka zákonů
Datum vyhlášení27.03.2003
Účinnost od27.03.2003
Účinnost do-
Stav Platný
Znění předpisu má informativní charakter.
Oblíbené
Historie prohlížení